КонвекториОтоплениеПродукти

Вентилаторни конвектори за отопление и охлаждане

Вентилаторни конвектори за отопление и охлаждане

Вентилаторния конвектор е уред, който успешно замества радиатора и климатика обединени в едно тяло. Той е част от отоплителна или климатична система, като изпълнява функцията на отоплително/охладително тяло. Вентилаторния конвектор е предназначен за целогодишна климатизация, както на малки едно-фамилни къщи, така и за офиси, обществени сгради, търговски помещения и производствени халета.

Вентилаторните конвектори от много години насам са признати за най-простия и най-рентабилен начин за бързо и ефективно отопление. С минимални изисквания за поддръжка, те разпределят равномерно топлината в помещението, като същевременно заемат по-малко място от радиатора с еквивалентна мощност.

Те са с красив дизайн и са съвместими с всички системи за централно отопление. Вентилаторните конвектори могат да бъдат свързани към различни нискотемпературни източници като: термопомпи, кондензни котли, соларни панели. Зададената температура се достига изключително бързо, впоследствие се поддържа при възможно най-ниски нива на шум. Конвекторите се предлагат в широка и разнообразна гама.

Вентилаторните конвектори биват няколко вида и могат да се красифицират в различни категории. Според мястото и начина на монтаж са: подови, стенни и таванни / хоризонтални и вертикални. Според начина на свързване се разделят на двутръбни и четиритръбни. Без значение според какви показатели се класифицират, принципа на действие и елементите в него са едни и същи за всички видове конвектори: външен корпус с решетка и вътрешно оборудване състоящо се от топлообменник, вентилатор, въздушен филтър и вана за събиране на конденза.

Начина на действие протича, като премине въздуха в помещението през топлообмненника посредством насочването му от вентилатора. След преминаването затопления или охладен въздух се насочва по въздуховодите и отново преминава в помещението. Това движение на въздуха поражда  голямо движение на праховите частици и заради това е необходимо филтрите в конвектора да се почистват по често. При охлаждане, топлообменника е охладен, а въздуха който преминава през него е по-топъл и това поражда образуването на конденз по топлообменника. За неговото събиране, важна роля играе ваничката под топлообменника, която освен че го събира и го отвежда навън от тялото и помещението.

Конвекторите, като отоплително тяло са много ефективни заради бързото си топлоотдаване, също така като предимства могат да се определят ниското им тегло, малките им размери и непретенциозността им към температура.